Insula Mureş

Un adevărat paradis pentru multe specii de plante, păsări și viață acvatică.

Insula Mureş se află pitită la doar câţiva kilometri de oraşul Arad. S-a format în mod natural prin prin sedimente aluvionare depozitate în ultimele două secole şi unirea mai multor ostrovuri. Timpul a trecut peste ea şi a transformat-o într-o adevărată oază de verdeaţă şi linişte. În timp a devenit un refugiu pentru locuitorii din împrejurimi, iar acum pe insulă locuieşte o comunitate iubitoare de natură şi de linişte ce promoveză păstrarea şi protejarea acestei arii naturale.

Am ajuns acolo într-o toamnă, pribegind prin Parcul Natural Lunca Mureşului. Peisajul este de poveste, mai ales în acest anotimp. Accesul pe insulă se face pe un pod din scânduri, puse pe un schelet metalic şi sprijinit pe nişte pontoane. În acest moment există doar acest acces pietonal pe insulă, ceea ce contribuie la farmecul liniștit al insulei. Dacă te aventurezi, ajungi cu bine pe insulă. Primul lucru care te marchează este liniştea. Deşi este locuită, nu pare. Locul este încremenit în timp.  Chiar la intrarea pe insulă se află o mică biserică şi câteva panouri cu informaţii. Insula are reguli. Este de dorit să le citiţi şi să le urmaţi.

Nu există străzi. Printre casele pitite după vegetaţie te poţi strecura, la pas, pe nişte alei înguste ce amintesc de un labirint verde. Aceste alei nu au nume, însă sunt numerotate. Aleea 1, Aleea 2…şamd. Cu un minim spirit de orientare, este destul de greu să te pierzi. La fiecare întersecţie găseşti plăcuţe cu aceste numere. În rest, te poţi plimba în voie şi în linişte, respectând locul şi oamenii. Plimbarea-ţi va părea ruptă de realitate, ca şi cum ai nimerit într-o poveste. Este o ocazie de relaxare, în timp ce te poţi bucura de frumoasele priveliști ale râului Mureș.

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *