Muzeul Presei „Sever Bocu”

Despre proiect

Turul virtual face parte din proiectul Jimbolia, oraşul celor şase muzee realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Tur virtual

Despre muzeu

“Muzeul Presei „Sever Bocu” este un muzeu deschis în urmă cu 13 ani și reprezintă o materializare a inițiativei propuse de scriitorul Petre Stoica. În România, acest muzeu este unica entitate de acest fel. Principalul rost pentru care a fost realizat este acela de a servi ca sursă de documentare pentru elevi, studenți, cercetători etc. În momentul de față, Muzeul Presei „Sever Bocu” desfășoară o multitudine de proiecte culturale cu impact în rândul populației cu îndeletniciri intelectuale din Jimbolia și Timișoara.

În clădirea ce adăpostește unele dintre cele mai importante publicații de pe actualul teritoriu al României, itinerariul începe cu încăperea ce prezintă instrumente vechi ce ajutau în trecut la tipărirea ziarelor (tiparniță, ghilotină, aparat de fotografiat). Drumul continuă cu sala expozițională, care cuprinde cele mai valoroase și, deopotrivă, cele mai vechi publicații din patrimoniul muzeal: „Albina Românească” (1837), „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, „Resboiul”, „Curier de ambe sexe” etc. Acestor ziare li se alătură cărțile de vizită ale gazetarilor de odinioară sau a celor din prezent. Una dintre cele mai sonore și importante cărți de vizită este cea a lui Mihai Eminescu din vremea când acesta era redactor la ziarul „Timpul”. Expozițiile temporare sunt pregătite în funcție de tematicile evenimentelor organizate.

Următoarele încăperi prezintă almanahuri, calendare, documente ale ziariștilor și o altă parte a cărților de vizită. Sala de conferințe poate găzdui o multitudine de evenimente, având o capacitate de 50 de locuri. Urmează partea cea mai importantă a muzeului: arhiva, biblioteca sau sala de lectură: aici, vizitatorul poate vedea colecția impresionantă a Muzeului Presei: publicații din a doua jumătate a sec. al XIX-lea, ziare și reviste din secolele XX și XXI. Toate acestea vorbesc atât despre trecutul și evoluția poporului și limbii române, cât și despre multiculturalitatea Jimboliei (prin intermediul publicațiilor în limbile germană, maghiară și română), precum și despre multiculturalitatea Banatului. De asemenea, diaspora este reprezentată prin intermediul publicațiilor din colecția muzeului, existând periodice în limbi ca: sârbă, croată, engleză, franceză, italiană, turcă, ebraică, bulgară etc.

Așadar, fie că ești un vizitator venit de la depărtare, fie că ești un localnic ce încă nu și-a făcut curaj să treacă pragul spre o lume a literelor atemporale, Muzeul Presei te așteaptă întotdeauna cu brațele-i (alcătuite din ziare) deschise.”

SURSA TEXT: JimboBlog

Surse şi informaţii

Website Turism Timiş

Pagina FB Turism Timiş

Website Discover Timiş

Aplicaţe mobil Discover Timiş pe Google Play

Aplicaţie mobil Discover Timiş pe App Store

Recomandări de lectură

https://www.jimboblog.com/