Casa memorială „Dr. Karl Diel”

Despre proiect

Turul virtual face parte din proiectul Jimbolia, oraşul celor şase muzee realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Tur virtual

Dr. Karl Diel a fost un chirurg strălucit din Jimbolia, de numele căruia se leagă numeroase realizări din domeniul medical. S-a născut la data de 14 februarie 1855 în Jimbolia, unde a urmat cursurile școlii primare. Școala gimnazială a urmat-o la Szarvas, iar medicina la Budapesta. După anii de studiu şi stagiul efectuat la Budapesta, a revenit în 1882 în orașul natal, fiind medicul curant al familiei Csekonics.

Practicând medicina cu multă dăruire și pasiune, trăind pentru meseria lui şi pentru a-şi ajuta semenii, dr. Karl Diel a rămas o personalitate importantă atât a medicinei secolului al XX-lea, cât şi a oraşului Jimbolia. A înființat un spital unde a efectuat mii de operaţii, între care operaţiile pe creier au reprezentat o premieră. Folosind tehnici inovatoare în chirurgie, a ridicat spitalul “Erzsebet Korhaz” la rangul spitalelor universitare din Viena, Budapesta sau Berlin. Ca o recunoaştere a muncii sale şi pentru meritele în practicarea meseriei, a primit numeroase diplome, distincții și decorații, printre care și “Steaua României în grad de comandor”, acordată de M. S. Regele Ferdinand I. Se va stinge la 1 mai 1930. Peste un deceniu, în 1940, jimbolienii îi vor ridica o statuie în centrul orașului, iar spitalul din Jimbolia îi poartă astăzi numele.

Karl Diel s-a căsătorit cu fiica medicului Curții Imperiale de la Viena, Aloysia Gombocz Bayer de Rogacz, și a avut cu ea trei copii. Primul dintre ei a fost Ludwig Diel, și el un medic cunoscut, iar fiica acestuia, Carla, avea să devină soția marelui academician Pius Brînzeu. Pentru a păstra vie amintirea chirurgului și a familiei sale, primăria din Jimbolia, împreună cu spitalul din oraș și cu doamna profesor dr. Pia Brînzeu, strănepoata doctorului Diel, a inaugurat în 11 august 2000 Casa memorială „Dr. Karl Diel”, în semn de recunoștință pentru tot ceea ce a însemnat munca de o viață a doctorului jimbolian.

În încăperile expoziționale, universul lui Karl Diel și al familiei sale este ilustrat cu multă grijă. Pe de o parte sunt obiecte care au aparținut familiei, iar, pe de altă parte, există și o impresionantă colecție de cărți medicale, unele dintre volumele în germană și franceză fiind mai vechi de o sută de ani. Se mai găsesc şi instrumente chirurgicale folosite în perioada anilor 1900-1944, rețete medicale, flacoane cu doctorii, fişele medicale ale pacienţilor, fotografii, documente şi notiţe despre operaţiile pe care le-au făcut atât Karl Diel, cât și fiul său, Ludwig Diel, în prima jumătate a secolului trecut.

Casa memorială „Dr. Karl Diel” vă așteaptă cu porţile deschise pentru a vă dezvălui o fărâmă fascinantă din istoria medicinei din Banat.

Surse şi informaţii

Website Turism Timiş

Pagina FB Turism Timiş

Website Discover Timiş

Aplicaţe mobil Discover Timiş pe Google Play

Aplicaţie mobil Discover Timiş pe App Store

Recomandări de lectură

https://www.jimboblog.com/