Despre proiect
Turul virtual face parte din proiectul Țara Făgetului – Frumuseţi naturale realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.
Tur virtual
Lacul Surduc, Surducu Mic, Timiş
Lacul Surduc este situat pe raza comunei Fârdea, în județul Timiş, în partea de sud-est a munţilor Poiana Ruscă, într-o zonă foarte pitorească. Se află la o distanţă de aproximativ 100 de km de Timişoara. Accesul se face de pe Drumul Naţional Timișoara – Deva, în dreptul localităţii Traian Vuia, spre comuna Fârdea.
Barajul care a determinat formarea lacului Surduc a început să fie ridicat în anul 1972. Acumularea Surduc a atins, în anul 1977, aproape 25 milioane metri cubi de apă, ea fiind însă proiectată pentru acumularea unui volum de apă de 51 milioane metri cubi.
Cu o suprafaţă de 460 de hectare, lacul Surduc este cel mai mare lac din judeţul Timiş. Apa lacului nu îngheaţă, ceea ce creează condiţiile necesare pentru supravieţuirea pe timp de iarnă a mii de păsări acvatice.
Lacul Surduc are ca scop principal asigurarea cu apă potabilă a zonei Timişoara, apărarea împotriva inundaţiilor şi, bineînţeles, are şi un scop turistic, fiind un loc unde iubitorii de pescuit şi de agrement se pot bucura în voie.
La Surduc are loc „Festivalul AeroNautic Show” dedicat domeniilor aerian și nautic și se organizează câteva concursuri de înot. Regiunea este ideală pentru iubitorii de plimbări în natură. Pentru agrement se pot închiria bărci și hidrobiciclete.
În vecinătatea lacului se află şi Mănăstirea Fârdea, o aşezare monahală recent înfiinţată, iar turiştii pot vizita şi bisericile de lemn din împrejurimile Făgetului.