Transluncani

Despre proiect

Turul virtual face parte din proiectul Țara Făgetului – Frumuseţi naturale realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Tur virtual

Transluncani, Tomeşti, Timiş

În 2019, în comuna Tomeşti din judeţul Timiş a fost inaugurat cel mai spectaculos drum din judeţul Timiş, în urma unei investiţii de un milion de euro. Transluncani este o șosea șerpuită care poate uşor concura cu Transalpina sau cu Transfăgărăşanul.

Săpat în mare parte în stâncă, într-o zonă greu accesibilă, însă extrem de pitorească, acest drum agricol, complet reabilitat este şoseaua construită la cea mai mare altitudine din județul Timiș. Peste 60% din suprafața lui a fost săpată în stâncă, fiind o provocare pentru constructori.

Şoseaua are o lungime de peste cinci kilometri şi cel mai înalt punct este la 700 de metri.

Drumul porneşte din localitatea Luncanii de Jos, aflată la 110 km de Timișoara, accesul fiind uşor pe autostrada A1 cu ieșire la Margina. Şoseaua până la Luncanii de Jos este asfaltată și la prima bifurcație din sat se face dreapta urmând indicatoarele improvizate spre Drum Agricol Oboare. Apoi urmează o porțiune de aproximativ 300 m neasfaltată, însă accesibilă cu orice mașină.

Deşi scurt, drumul şerpuit, cu urcări şi coborâri abrupte, într-o privelişte de basm, oferă turiştilor o experienţă de neuitat. În zonă se află numeroase alte atracţii turistice.

Puteţi poposi la Mănăstirea de la Luncanii de Sus, Mănăstirea Izvorul lui Miron de la Româneşti, la Peştera Româneşti sau la complexul Valea lui Liman. 

Surse şi alte informaţii

Website Turism Timiş

Pagina FB Turism Timiş

Website Discover Timiş

Aplicaţe mobil Discover Timiş pe Google Play

Aplicaţie mobil Discover Timiş pe App Store