Stejarii seculari de la Breite

Platoul Breite

În vecinătatea oraşului Sighişoara, la mică altitudine, se află Platoul Breite – cea mai mare pajişte cu stejari şi goruni multiseculari din Europa central-estică – un ecosistem protejat de lege.

Platoul este situat la o altitudine de 525 m, suprafaţa totală fiind de 70 de hectare. Stejarii din rezervaţie au vârste venerabile. Cel mai bătrân dintre arbori are aproximativ 700 de ani, o circumferinţă de 7 metri şi a fost poziţionat pe locul 59 într-un top al celor mai bătrâni copaci din lume. Cei mai mulţi au circumferinţa între 4 şi 5 m, vârsta lor fiind undeva între 350 şi 450 de ani. 

Platoul Breite este raiul pasarilor, al plantelor si al vegetatiei abundente. Mai mult de 115 specii de vertebrate au fost identificate aici, majoritatea fiind protejate de lege. În funcție de sezon și perioada zilei puteţi întâlni aici ciocănitori, păsări cântătoare, șopârle, lilieci sau fluturi.

Tur virtual

Accesul la rezervație se face de pe DN 14 care leagă Sighișoara de Mediaș, din punctul „Hula Daneș”. De acolo se face stânga la 4 km de Sighișoara, unde pornește un drum forestier de 2 km până la platou.

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *