Munții Retezat

Expediție în Retezat.

Ziua 1
Plecarea din Timișoara la ora 8:00 pe traseul Timișoara-Lugoj-Caransebeș-Oțelul Roșu-Clopotiva-Lacul Gura Apei- Poiana Pelegii.
Durata drumului a fost de aproximativ 4 ore ( datorita unor probleme cu carburatorul 🙂 ). După ce am parcat în parcarea de la Poiana Pelegii, am pornit spre Lacul Bucura, traseu bandă albastră, pe care l-am parcurs în aproximativ 2 ore. Datorită greutăţii rucsacilor am reusit să capturăm doar 2 panorame. Ne-am “cazat” la zona de corturi de la Lacul Bucura (2041 m).

Ziua 2
Traseu lung: Lacul Bucura – Vârful Retezat – Vârful Bucura I – Lacul Bucura
Plecarea pe traseu s-a făcut la ora 11:00 după ce am anunţat Salvamontul cu privire la traseu şi am obţinut informaţiile necesare. Estimarea primită: 8 ore.
Traseul începe cu o urcare uşoară de la Lacul Bucura până la Lacul Tăul Porţii, marcaj bandă galbenă şi cerc roşu.
De la Tăul Porţii urmează o urcare grea spre Poarta Bucurei (2280 m) urmând banda galbenă. La stânga Vf. Judele (2398 m) veghează întreaga vale. Traseul o ia spre dreapta ajungând în Şaua de Iarnă (2297 m) şi continuând pe marcajul bandă galbenă şi bandă roşie. Această porţiune de traseu este la limita Rezervaţiei Ştiinţifice Gemenele marcată printr-un pătrat roşu. Traseul continuă sprea Şaua Retezat (2251 m) având câteva zone periculoase amenajate cu lanţuri. Datorită condiţiilor, panoramele au fost realizate cu dificultate.
Ajunşi în Şaua Retezat putem observa urcuşul care ne aşteaptă, în faţa noastră înălţându-se semeţ Vârful Retezat.
Urcuşul până pe vârf a durat aprox 45 de minute urmând marcajul triunghi albastru. Marcajele bandă galbenă şi bandă roşie se despart de marcajul triunghi albastru şi o iau spre Vârful Lolaia (nu ajung pe vârf).
După o pauză bine-meritată pe vârf, am coborât înapoi în Şaua Retezat şi am urmat marcajul banda roşie şi bandă galbenă până în momentul în care cele două se despart, urmând marcajul bandă roşie care urcă aproape pieptiş spre Vârful Bucura I (2433 m). De acolo traseul coboară spre Curmătura Bucurei (2206 m) având în stânga Vârful Bucura II şi în dreapta vedere spre Lacul Bucura.
Curmătura Bucurei este singurul loc în care am avut semnal GSM. Din Curmătura Bucurei am coborât spre Lacul Bucura, urmând marcajul bandă albastră.
Durata traseului a fost de aproximativ 9 ore. Cu toate acestea trebuie luat în considerare faptul că durata a fost influenţată şi de timpul petrecut facând fotografiile panoramice

Ziua 3
Întoarcerea la Timişoara.
La ora 11:00 am pornit spre Poiana Pelegii urmând traseul Cruce Rosie, durata 2 ore. În Poiana Pelegii am urmat pentru câteva sute de metri traseul cerc albastru pentru a face câteva panorame la superba vale glaciară situată între Piciorul Pelegii şi Culmea Custura – Păpuşa.
După ce ne-am întors la maşină am pornit spre Timişoara pe traseul:
Poiana Pelegii – Lacul Gura Apei – Clopotiva – Oţelul Roşu – Caransebeş – Lugoj – Timisoara (3-4 ore)
Porţiunea de drum de la Lacul Gura Apei spre Poiana Pelegii, este accesibil deşi are anumite porţiuni stricate şi câteva porţiuni foarte abrupte. Starea drumului spre Gura Bucurei (Poiana Pelegii) se poate schimba de la o zi la alta. În cazul în care cad ploi torențiale, drumul poate fi distrus, în special, în zonele unde sunt torenți sau pâraie care se varsă în Lăpușnic. Verificaţi traseul înainte de a porni la drum!

Tur virtual

Surse și alte informații:

Wikipedia

Parcul Naţional Retezat

Data: August 2016

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *