Via Ferrata

Traseele Peretele Zânelor & Casa Zmeului, Vadu Crişului, judeţul Bihor

Pereţii Defileului Crişului Repede sunt gazda perfectă pentru două din cele mai spectaculoase trasee de Via Ferrata din România. Aflate în vecinatatea localităţilor Vadu Crişului (la Vest) şi Șuncuiuși (la Est), traseele sunt uşor accesibile urmărind calea ferată care traversează defileul. Primul traseu pe care vă recomandăm să-l parcurgeţi este traseul Peretele Zânelor. Având o dificultate mai redusă decât traseul Casa Zmeului, acest traseu reprezintă o ocazie perfectă pentru a vă reaminti ce presupune un traseu de via ferrata şi un bun antrenament. Traseul este amenajat cu cabluri metalice pentru asigurare și cu scoabe metalice pentru a putea urca cu lejeritate. Amenajarea este destul de confortabilă. Sunt însă și pasaje mai dificile unde fiecare participant la tură va trebui să se folosească de propriile forțe pentru a depăși pasaje surplombate. Abruptul de stâncă de aproximativ 100 de metri oferă o experienţă antrenantă şi peisaje de neuitat.

Retragerea din traseul de via ferrata se face prin traseul marcat cu cerc albastru care coboară pe lângă sala de sport din localitatea Vadu Crişului sau în zona Peşterii Vadu Crişului. Traseul Casa Zmeului are o dificultate nivel C (mediu), având porţiuni surplombate solicitante din punct de vedere fizic dar şi mental. La baza traseului se află ruinele Vămii de Sare şi peştera Casa Zmeului. Traseul este amenajat cu cabluri metalice pentru asigurare și cu scoabe metalice, iar în apropiere de final este amenajat un pod suspendat de 25 de metri care oferă senzaţii de neegalat.

Vă recomandăm să vă informaţi înainte de a intra pe acest traseu, iar dacă nu sunteţi siguri că aveţi experienţa necesară, să apelaţi la o echipă de ghidaj.

Surse: Salvamont Bihortravelguideromaniaviaferrataromania

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *