Tur virtual
Traseul a fost construit de Prietenii Naturii Banat sprijiniţi de Asociația Culturală Tradițională Negura şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Timiş.
Intrarea în traseu
Intrarea în traseul de via ferrata Turnul lui Liman se face de pe DJ 684, drum ce leagă Colonia Tomești cu Luncanii de Jos. La aproximativ 500 de metri de la ieşirea din Colonia Tomeşti spre Luncanii de Jos, pe partea stângă a drumului, veţi vedea un indicator turistic de intrare în traseu.
Traseul începe prin traversarea râului Bega Luncanilor pe o indiană și apoi un urcuş de 1 minut pe potecă, prin pădure, până la intrarea în traseu. Intrarea propriu zisă în traseu este marcată cu un panou care descrie traseul de via ferrata, recomandări, indicaţii, dar şi un scurt istoric.
Traseul se parcurge de jos în sus și numai cu folosirea unui kit de via ferrata!
Se recomandă parcurgerea traseului în perioada aprilie-octombrie. Nu se recomandă să se parcurgă traseul în perioada noiembrie-martie, dar nici atunci când stânca este udă sau cu gheață! Accesul este gratuit.
Descrierea traseului
Traseul de via ferrata este un traseu de categoria B, accesul se face uşor, pasajele solicitante fizic alternează cu regrupări pentru odihnă (sunt 3 astfel de regrupări). Traseul este echipat bine, dar este necesar un echilibru bun deoarece prizele artificiale alternează cu prize naturale. Traseul debutează cu un prim segment de urcare verticală (31 metri), după care urmează un scurt traverseu (3-4 metri). Acest traverseu reprezintă şi un bun loc de regrupare. Traseul continuă cu o urcare verticală şi după un urcuş de 10 metri întâlnim un al doilea loc de regrupare. Din acest punct verticala continuă înca 18 metri până se ajunge la cel mai “generos” punct de odihnă și regrupare, lângă un copac. Pe aceste verticale au fost montate cele mai multe elemente metalice pentru a putea fi parcurse cât mai în siguranţă. De aici traseul continuă pe un traverseu puţin oblic în care urcăm aproximativ 5 metri. După acest traverseu urmează ultima vericală de 10 metri și aceasta bine echipată cu scoabe, iar după această verticală se urcă uşor oblic vreo 6 metri până la ieşirea din traseu.
Retragerea din traseu se face pe poteca marcată cu triunghi roșu, potecă ce coboară la indiana de peste râu, cea pe care am urcat .
Timpi şi distanţe
Lungimea traseului este de 100 metri, înălțimea de 80 metri, durata de urcare este de 20-40 minute în funcție de capacitățile fizice şi psihice ale participantului. Retragerea din traseu durează între 15 minute și 30 de minute, în funcţie de pauzele făcute la locurile de belvedere. Confecțiile metalice au diametrul de 14 mm.
Surse și alte informații:
Data: Noiembrie 2020
Lasă-ne un mesaj