Despre proiect
Turul virtual face parte din proiectul Țara Făgetului – Frumuseţi naturale realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.
Tur virtual
Peştera cu Apă, Romăneşti
Peștera Românești este situată în apropierea satului Românești din județul Timiș, în versantul stâng al Văii Fărășești din munții Poiana Ruscă. Este menționată și sub numele de Peștera Mare de la Fărășești sau Peștera cu Apă.
Primele cercetări cu caracter speologic au fost făcute în secolul XIX de T. Orthmayr (1872). Săpături arheologice ulterioare, au scos la iveală oase de urs de cavernă și obiecte provenind de la o așezare neolitică: un depozit de cereale, ceramică aparținând culturilor de Tisa și Coțofeni, precum și o vatră acum reconstituită și expusă la Muzeul Banatului din Timișoara, unde se păstrează și resturile de urs de cavernă.
Întreaga zonă carstică din versantul stâng al Văii Fărășești este explorată de către clubul Speotimiș care aduce noi contribuții majore la cunoașterea genezei peșterii.
Galeriile accesibile turiștilor însumează 340 metri. Intrarea este lată de 9,5 metri și înaltă de 2 metri fapt ce permite o iluminare difuză până la circa 70 metri. Pe această porţiune pereţii sunt înverziţi de alge. Galeria principală atinge dimensiunile cele mai mari în Sala Liliecilor, numită astfel datorită coloniei de lilieci ce sălășluiește aici. Temperatura medie în peșteră este cuprinsă între 6 și 8 grade Celsius.
Peștera beneficiază de o acustică deosebită, aici fiind organizate concerte de muzică clasică, jazz, blues, rock sau electronică. Primul concert găzduit de Peștera Românești a avut loc în anul 1984.
Accesul în zonă se poate face pe drumul dintre Deva și Lugoj – DN 68A până în localitatea Coșava, din Coșava urmându-se șoseaua spre Valea lui Liman până în satul Românești. De aici se urmează traseele marcate.
Lasă-ne un mesaj