Paraclisul Mânăstirii Partoș

Paraclisul Mănăstirii “Sf. Iosif cel Nou”, Partoș, Timiș

Paraclisul Mănăstirii “Sf. Iosif cel Nou” din Partoș, comuna Margina, județul Timiș este plasat de tradiție și documente în secolul al XVI-lea. Una dintre cele mai vechi biserici de lemn din Banat, prima sa atestare datează din 1571, după cucerirea Banatului de către turci: ieromonahul Laurențiu, aflat în drum spre Transilvania, poposește aici timp mai îndelungat și face o danie.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, mitropolit al Timișoarei între anii 1650-1653, s-a retras la această mănăstire spre sfârșitul vieții. A fost înmormântat în anul 1656 în naosul bisericii, în dreptul ușii de intrare. Mormântul există și astăzi, acoperit de o placă comemorativă; moaștele au fost mutate în 1956 la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, cu ocazia canonizării sfântului.

Biserica se remarcă prin structura de lemn încă destul de bine păstrată. Se distinge planul arhaic al bisericii, doar cu naos și altar, cu intrare dinspre sud. Structura de lemn cu stâlpi în colțuri, caracteristică bisericilor de lemn din Banatul de câmpie, este prinsă în talpa de jos și de sus. Structura de lemn este probabil cea mai veche parte păstrată. Bolta este din coaste de lemn curbate. Umplutura veche de lemn a pereților a fost înlocuită cu zid într-o epocă istorică necunoscută, posibil odată cu zidirea bisericii noi. Stâlpii de pridvor pe laturile de sud și nord sunt relativ moderni, probabil din secolul al XIX-lea. Învelitoarea este de lemn.

Interiorul impresionează prin semiîntunericul creat de puțina lumină ce pătrunde prin cele 6 ferestre înguste de 10 cm și înalte de 70 cm. Elementele de iconostas sunt bine păstrate și datează cel mai probabil din secolul al XVII-lea. Pe catapeteasmă s-au păstrat vechile uși împărătești precum și crucea Răstignirii.
În biserică nu se păstrează urme de pictură murală. Mormântul este străjuit de cea mai veche icoană a Sfântului, pictată în anul 1782 de călugărul Ștefan Bogoslovici și dăruită Mănăstirii de către protopopul din Jebel, Ioan Șuboni.
Hramul original al bisericii a fost “Arhanghelul Mihail”.

Tur virtual

Surse și alte informații:

Wikipedia – Paraclisul Mănăstirii Partoș

Wikipedia – Sfântul Iosif cel Nou, de la Partoș

Mănăstirea Partoș – Website

Săcară, Nicolae (2001). Bisericile de lemn ale Banatului. Timișoara: Excelsior. 973-592-050-6

Data: August 2018

Cod LMI: TM-II-m-A-06270

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *