Muzeul “Stefan Jäger”

Despre proiect

Turul virtual face parte din proiectul Jimbolia, oraşul celor şase muzee realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Tur virtual

Despre muzeu

“Identitatea unei comunități nu poate fi înțeleasă pe deplin fără a i se cunoaște rădăcinile. Chiar și cazuri aparte, precum cel al Jimboliei, se supun acestei idei. Se știe că orașul aflat în vestul României a fost unul cu o populație preponderent șvăbească, deși în ziua de astăzi majoritatea este reprezentată de români originari din diferite zone ale țării. Prin urmare, comunitatea locală poate fi definită ca fiind rezultatul unui melanj între cultura românească și cea autohtonă, adică austro-ungară, cu elementele sale șvăbești și maghiare. O împletire armonioasă este posibilă însă doar în cazul unui proces de cunoaștere reciprocă.

Un pion important în realizarea unei punți interculturale este Muzeul Stefan Jäger. De altfel, această entitate este cea mai veche instituție jimboliană care are caracter memorialistic. Ea a fost înființată în 1969 la inițiativa domnilor Karl-Hans Gross, Hans Bräuner și Hans Schulz, având statut de casă memorială. Stefan Jäger, personalitatea căreia îi este dedicat așezământul, este una dintre figurile proeminente ale Banatului șvăbesc, întrucât prin lucrările sale artistice, acesta a lăsat moștenire veritabile documente vizuale cu privire la viața cotidiană specifică finalului de secol XIX, începutului de secol XX.

Muzeul cuprinde mai multe încăperi, care prin exponatele găzduite reprezintă veritabile incursiuni în cultura locală. Astfel, secția de etnografie cuprinde dovezi materiale ale particularităților stilului de viață, un vizitator putând să își formeze o imagine mai clară despre vestimentația, obiectele casnice sau de decor ale unei familii de șvabi. Această imagine se completează și prin intermediul schițelor și picturilor pe care găsim în atelierul pictorului, acesta fiind un fin observator al portului, evenimentelor tipice vieții gospodărești sau faptelor de o importanță deosebită pentru comunitate. Incursiunea prin viața unui etnic german se oprește în „Camera șvăbească”, loc unde este amenajată o încăpere ce conține obiecte de uz casnic ce povestesc despre farmecul vieții simple.

Totodată, muzeul conține un spațiu expozițional folosit cu prilejul diferitelor evenimente ce se desfășoară, precum și un spațiu multifuncțional.”

SURSA TEXT: JimboBlog

Surse şi informaţii

Website Turism Timiş

Pagina FB Turism Timiş

Website Discover Timiş

Aplicaţe mobil Discover Timiş pe Google Play

Aplicaţie mobil Discover Timiş pe App Store

Recomandări de lectură

https://www.jimboblog.com/