Muzeul Căilor Ferate

Despre proiect

Turul virtual face parte din proiectul Jimbolia, oraşul celor şase muzee realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Tur virtual

Gara Jimbolia

Gara din Jimbolia, una dintre cele mai frumoase gări din România, a fost construită în anul 1902 după planurile renumitului arhitect Pfaff Ferenc, din Budapesta. Dar încă din 1857 în această gară ajungea, de la Timişoara, a doua cale ferată construită pe teritoriul actual al României.

Pe peronul gării, unde timpul pare că s-a oprit în loc, un ceas marca “Paul Garnier”, comandat special de la Paris, vechi de aproape un secol, povesteşte istoria orei exacte.

Gara din Jimbolia a fost martora tăcută a multor momente marcante din istorie. Pe aici au trecut de-a lungul timpului regele Ferdinand, generalul Berthelot, regele Mihai şi regina-mamă Elena, Carol al II-lea, ambasadorul Italiei şi multe alte personalități.

Muzeul Căilor Ferate

Muzeul Căilor Ferate, situat în apropierea gării, a fost inaugurat în 15 noiembrie 1997, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la darea în folosinţă a liniei de cale ferată Timişoara – Jimbolia – Kikinda – Szeged. De muzeu aparţine şi vechea clădire a gării din Jimbolia, construită în 1857.

Acest muzeu adăpostește câteva piese istorice de mare valoare. Cuprinde o colecţie de cărţi poştale cu diferite tipuri de locomotive folosite de-a lungul timpului în exploatarea feroviară, o colecţie de legitimaţii de călătorie, o colecţie numismatică, plachete, insigne, decoraţii legate de activitatea feroviară.

În curtea muzeului sunt expuse obiecte vechi, specifice transportului feroviar şi instrumente de semnalizare folosite la lucrările de întreţinere a infrastructurii feroviare. Turnul de apă, monument arhitectural, a fost restaurat şi găzduieşte câteva dotări originale. El este flancat de semnale mecanice şi o instalaţie pentru dezinfectarea materialului rulant. Piesa de rezistenţă a muzeului este o tricicletă folosită acum mai bine de 100 de ani la revizia liniilor. Muzeul expune și o colecţie de grafică cu tematică feroviară, creaţie a artistei plastice Mihaela Şchiopu.

Muzeul așteaptă cu drag vizitatorii care doresc o călătorie în timp, pe urmele uneia dintre cele mai spectaculoase invenții omenești – calea ferată.

Surse şi informaţii

Website Turism Timiş

Pagina FB Turism Timiş

Website Discover Timiş

Aplicaţe mobil Discover Timiş pe Google Play

Aplicaţie mobil Discover Timiş pe App Store

Recomandări de lectură

https://www.jimboblog.com/