Cetatea Jdioara

Despre proiect

Turul virtual face parte din proiectul Țara Făgetului – Frumuseţi naturale realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Tur virtual

Cetatea Jdioara, Jdioara, Timiş

Cetatea Jdioara este un punct esențial pe harta monumentelor istorice din județul Timiș, dar din păcate prea puțin cunoscută. Cetatea se află pe raza Primăriei Criciova, în satul Jdioara, la întâlnirea dintre câmpia Văii Timişului şi prelungirea sud-vestică a munţilor Poiana Ruscă, la o altitudine de 288,4 m. Cetatea Jdioara se află la limita dintre judeţul Timiş şi judeţul Caraș-Severin, la aproximativ 18 kilometri faţă de Lugoj şi la 80 de kilometri de Timişoara, fiind unul dintre locurile pline de însemnătate istorică, însă dat uitării de autorităţi. Astăzi, din cetate au rămas doar nişte ziduri aflate într-o zonă mirifică. 

Cetatea Jdioara a fost ridicată de către regii maghiari în 1320, fiind folosită ca şi cetate de apărare. Ea a făcut parte din mai multe domenii, la început a ţinut de banul Severinului, apoi de comiţii de Timiş, iar în 1387, la porunca regelui Sigismund, Ştefan Losonczy a cucerit cetatea de la cei care se luptau pentru putere în interiorul statului feudal maghiar, în 1440 aceasta intrând în posesia regelui Vladislav I al Ungariei. A fost construită pe un platou cu trei pante abrupte și acces doar dinspre vest, pe Valea Timișului. Ca şi suprafaţă, Cetatea Jdioara s-a numărat printre fortificațiile mici ale zonei, având doar două turnuri interioare. 

Cetatea este părăsită şi distrusă parţial la începutul secolului al XVIII-lea, când este luată în custodie de haiduci. În 1739 sunt capturaţi 50 haiduci şi executaţi sub zidurile acesteia, prin asediul cetăţii de către generalul Lentului, care incendiază cetatea, ceea ce duce şi la sfârşitul acesteia, din ea rămânând doar zidurile, piatra acesteia fiind folosită de localnici la fundaţia caselor.

Surse şi alte informaţii

Website Turism Timiş

Pagina FB Turism Timiş

Website Discover Timiş

Aplicaţe mobil Discover Timiş pe Google Play

Aplicaţie mobil Discover Timiş pe App Store

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *