Cascada Şopot

Despre proiect

Turul virtual face parte din proiectul Țara Făgetului – Frumuseţi naturale realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Tur virtual

Cascada Şopot

Cascada Șopot se află în Munții Poiana Ruscă, singurii munți din județul Timiș. Accesul se face prin Satul Poieni din Comuna Pietroasa. Este cunoscută multora tabăra școlară de la Poieni Strâmbu. Traseul spre cascadă pleacă de la această tabără şi se parcurge în amonte, urmând marcajul cruce roșie, pe drumul forestier spre satul Bătrâna. Acest drum a fost vechiul traseu de mocăniță ce mergea de la Margina la Poiana Lungă.

După aproximativ 2 km, se intră în pădure pe malul stâng al râului Şopot, urmând marcajul punct albastru ce duce spre cascadă. Pe celălalt mal al râului se trece pe un pe un podeţ din trunchiuri de copaci, numit şi Puntea Vie deoarece în primii trei ani după amenajarea lui el continua să înverzească.

Traseul prin pădure este uşor şi relaxant, presărat pe alocuri cu trunchiuri prăbuşite de copaci de-a lungul potecii. Pădurea revarsă şopotul cascadei în liniştea ei. La capătul traseului se arată vijelioasă şi neobosită Cascada Şopot. Ea se prezintă diferit călătorului, în funcţie de anotimp, debitul de apă, dar și al vegetației căzute în albia râului în amonte. În proximitatea cascadei, o terasă de pământ creată şi amenajată cu o masă şi scaune din trunchiuri de copac ușurează perspectiva asupra înălțimii acesteia şi oferă loc de popas.

De la cascada Șopot se poate merge la Bătrâna, pe un drum forestier de pământ și piatră. Satul Bătrâna, unde timpul parcă a încremenit, cu drumurile lui de intrare prevăzute cu vraniţe (porţi de intrare) are un farmec aparte. 

Toată zona Pietroasa are bogății naturale și tradiții locale care încă se mai păstrează. Producătorii locali din Comuna Pietroasa oferă turiștilor care ajung în zonă ocazia de a cumpăra unele dintre cele mai aromate produse de sezon: afine, mure și zmeură. 

Într-o călătorie de familie la poalele Munților Poiana Ruscă – la Cascada Șopot sau Biserica de lemn din Crivina – opriți-vă la porțile sătenilor unde veți mai putea găsi la producătorii din zonă și miere de albine, răchie sau pită în țăst.

Surse şi alte informaţii

Website Turism Timiş

Pagina FB Turism Timiş

Website Discover Timiş

Aplicaţe mobil Discover Timiş pe Google Play

Aplicaţie mobil Discover Timiş pe App Store