Biserica de lemn din Zolt

Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Zolt, Timiș

Ridicată în secolul al XVIII-lea, biserica de lemn din cimitirul satului Zolt este construită din bârne masive de stejar, îmbinate prin “cepuri”, sau cuie de lemn. Acoperișul este îmbrăcat în șindrilă, ca și turnul clopotniță. Deasupra turnului se pot admira doi bulbi de inspirație barocă, de asemenea îmbrăcați în șindrilă. Pereții exteriori sunt împodobiți cu cruci de eroi, ridicate în cinstea eroilor satului, decedați în primul și al doilea război mondial și îngropați departe de satul natal.

Ctitorii bisericii au fost preotul Mihai Popovici și cneazul Petre Obiadă, portretul celui din urmă regăsindu-se pe peretele sudic al pronaosului. După cum spune pisania în chirilică de pe timpanul naosului, pictura a fost realizată de Teodor Zugravul și Atanasie din Lugoj în anul 1781.

În decursul timpului au avut loc multiple lucrări de reparație, care au introdus lemnul de brad ca înlocuitor pentru grinzile de stejar degradate. În urma unei restaurări survenite în 1969, biserica a fost ridicată pe fundație de piatra. Cele mai recente lucrări au început în 2012 și au fost finalizate în 2015. Urmează să fie restaurată pictura.

Tur virtual

Surse și alte informații:

Mitropolia Banatului – Bisericile de lemn din Arhiepiscopia Timișoarei

Wikipedia – Biserica de lemn din Zolt, Timiș

Intercultural.ro – Biserica de lemn Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Lumina.ro – Restaurarea bisericilor de lemn din Făget

Data: Octombrie 2017

Cod LMI: TM-II-m-A-06299

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *