Biserica de lemn din Româneşti

Biserica “Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Românești, Timiș

Se pare că biserica de lemn din Românești ar fi fost construită undeva pe Valea Mureșului și adusă la Românești în decursul secolului al XVIII-lea. Odată cu zidirea noii biserici în vatra satului, biserica de lemn a devenit capelă de cimitir. Poziționarea bisericii pe deal, în mijlocul cimitirului, precum și caracteristicile unice ale acesteia, conferă locului un aspect deosebit de pitoresc.

Pereții sunt construiți din lemn de gorun, acoperiți în exterior cu lipituri de pământ. Turnul de lemn, placat cu șindrilă, sprijină cel mai frumos bulb de inspirație barocă păstrat în Banat. Streașina de la intrarea în pronaos este remarcabilă, fiind prelungită până aproape de pământ în scopul protejării intrării de intemperii. Podelele de pământ și acoperișul din șindrilă completează aspectul rustic autentic al bisericii din Românești. O clopotniță separată străjuiește biserica pe partea de nord-vest.

Din păcate, biserica se află într-o stare de degradare avansată, începând cu acoperișul și continuând cu pictura din interior. La momentul realizării acestui proiect (august 2017) nu existau planuri de reabilitare.

Tur virtual

Surse și alte informații:

Săcară, Nicolae (2001). Bisericile de lemn ale Banatului. Timișoara: Excelsior. 973-592-050-6

Wikipedia – Biserica de lemn din Românești, Timiș

Data: August 2017

Cod LMI: TM-II-m-A-06277

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *