Biserica de lemn din Poieni

Biserica “Cuvioasa Paraschiva”, Poieni, Timiș

Data exactă a ridicării lăcașului din Poieni este necunoscută; se spune că biserica ar fi fost adusă în vatra satului dintr-un loc denumit semnificativ “Valea Bisericii” în jurul anului 1800, cu ocazia sistematizării satelor din Banat.

Construită inițial din bârne masive de stejar, biserica a fost reparată între anii 1935 – 1938, aducându-se modificări substanțiale: s-a înlocuit acoperișul de șindrilă cu tablă zincată; ferestrele s-au înlocuit cu unele mai mari; turnul-clopotniță a fost îmbrăcat în tablă. În 1948, pereții exteriori au fost căptușiți cu șindrilă iar biserica a fost ridicata pe un soclu de piatră de 0,50 m.

În ultima decadă, biserica a fost restaurată, redându-i-se aspectul inițial prin schimbarea ușilor și a acoperișului de tablă cu unul din șindrilă precum și descoperirea grinzilor de lemn.

Mobilierul s-a conservat destul de bine, putându-se admira stranele și o parte din scaunele originale, precum și un frumos scaun episcopal. De asemenea, s-a păstrat chivotul bisericii, lucrat din lemn de tei, sculptat cu frunze de acant. Acesta poartă inscripția, în culoare albă, „Î 800 10” , adică 1810, reprezentând anul în care a fost executat.

Pictura, de asemenea bine conservata, aparține meșterului Petru Nicolici din Lugoj, fiind executată în 1812.

Tur virtual

Surse și alte informații:

Săcară, Nicolae (2001). Bisericile de lemn ale Banatului. Timișoara: Excelsior. 973-592-050-6

Mitropolia Banatului – Bisericile de lemn din Arhiepiscopia Timișoarei

Wikipedia – Biserica de lemn din Poieni, Timiș

Alexandra Palconi – Poieni, satul din inima munților – prinbanat.ro

Wikipedia – Cuvioasa Parascheva

Data: Iulie 2017

Cod LMI: TM-II-m-A-06274

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *