Biserica de lemn din Margina

Biserica “Cuvioasa Paraschiva”, Margina, Timiș

O inscripție incizată în piciorul mesei altarului atestă construirea acestei biserici în anul 1737. Conform tradiției locale, biserica ar fi fost adusa dintr-un loc numit “Ocolitura lui Ilișoni”, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cu prilejul sistematizării localității. După 1938, odată cu construirea unei biserici noi, biserica de lemn devine capelă de cimitir. Astăzi, ea servește și ca biserică parohială a satului Zorani, situat la 1 km de Margina.

Pereții, ciopliți din bârne masive de stejar, au fost acoperiți la exterior cu lipitură de pământ cu prilejul unor lucrări de reparație efectuate în 1924. Învelitoarea acoperișului este din șindrilă, iar deasupra pronaosului se înalță un mic turn-clopotniță. Pictura s-a păstrat în mică măsură, doar pe bolta semi-cilindrică a naosului. Un studiu recent al cercetătoarei Rodica Vârtaciu demonstrează ca pictura aparține pictorilor Lazăr și Gheorghe Gherdanovici, și a fost realizată în deceniul trei al secolului al XIX-lea sau cel mai târziu la începutul deceniului următor.

În anul 2012, împreună cu alte câteva biserici din lemn din Banat, biserica din Margina a fost inclusă într-un proiect de restaurare. S-a revenit la pereții descoperiți din bârne de stejar, însă conform unor surse din Direcția Județeana pentru Cultură, Timiș, se pare ca s-ar fi intervenit mai mult decât necesar, astfel alterându-se drastic aspectul original al bisericii.

Tur virtual

Surse și alte informații:

Săcară, Nicolae (2001). Bisericile de lemn ale Banatului. Timișoara: Excelsior. 973-592-050-6

Mitropolia Banatului – Bisericile de lemn din Arhiepiscopia Timișoarei

Wikipedia – Biserica de lemn din Margina

Wikipedia – Cuvioasa Parascheva

Data: August 2017

Cod LMI: TM-II-m-A-06258

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *