Biserica de lemn din Homojdia

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Homojdia, Timiș 

Biserica de lemn din Homojdia, Timiș, a fost construită cândva în intervalul 1782-1802. Înainte de o restaurare majoră survenită în 1922, biserica era construită din bârne cioplite de stejar, având pereți acoperiți atât la interior cât și la exterior cu pământ lipit. Ferestrele originale sunt cele două din absida altarului, ferestrele de pe pereții de nord și sud ai naosului fiind probabil adăugate cu ocazia restaurării din 1922. Turnul-clopotniță de deasupra pronaosului era împodobit cu un bulb de inspirație barocă. La monumentul actual acest detaliu lipsește, turnul simplu, prismatic, îmbrăcat cu aștereală din scânduri de brad fiind protejat cu un mic acoperiș conic, învelit cu șindrilă, ca și învelitoarea acoperișului bisericii.

Se pare că, în timpul unor lucrări efectuate în 2004, biserica s-ar fi prăbușit, astfel pierzându-se o mare parte din materialul original.

În interior există câteva icoane vechi, precum și șapte icoane noi, pictate și donate lăcașului de artiști plastici timișoreni.

În curtea bisericii există un spațiu de depozitare construit din scândurile de lemn care au aparținut bisericii înainte de evenimentele din 2004. Pe aceste scânduri se pot încă distinge urme de pictură (vezi turul virtual).

Tur virtual

Surse și alte informații:

Mitropolia Banatului – Bisericile de lemn din Arhiepiscopia Timișoarei

Wikipedia – Biserica de lemn din Homojdia, Timiș

Cărările credinței – Biserici de lemn monument istoric din județul Timiș – 2006, 973-87485-8-5

PATJ Timis vol III, Zone protejate, turism – 2013

Data: Decembrie 2017

Cod LMI: TM-II-m-B-06240

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *