Biserica de lemn din Hezeriş

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Hezeriș, Timiș

În ceea ce privește data ridicării bisericii, părerile experților diferă, mergând din secolul al XVII şi până în al XIX-lea. Conform tradiției locale însă, acest lăcaș de cult a fost construit în 1743, pe locul numit „Ocolituri”, aflat la 2 km vest de actuala vatră a satului. Măsurile de sistematizare de la sfârșitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea fac ca locuitorii să se adune pe actuala vatră a satului, prilej cu care biserica este și ea mutată pe actualul amplasament.

Biserica este realizată din bârne de stejar prinse în „căței”, având pereții exteriori tencuiți cu pământ și spoiți cu var. Turnul de peste pronaos este zvelt, de formă prismatică, surmontat de un capac piramidal.

Potrivit surselor documentare, bisericii i se aduc o serie de reparații puțin înainte de 1900, pentru ca la 1960 să intre în reparație capitală, când șindrila de pe acoperiș și de pe turn este schimbată cu tablă zincată. Tot atunci se construiește temelia din piatră de carieră prinsă cu mortar de var, precum și un soclu înalt de 0,70 m.

Biserica este prevăzută cu pictură în interior. Ansamblul pictural de la Hezeriș este datat aproximativ 1779, el prezentând afinități cu cel de la biserica din Zolt. Din acest motiv este atribuit zugravului Atanasie din Lugoj. Pictura prezintă un nivel destul de ridicat de degradare; în prezent nu există planuri de reabilitare.

Tur virtual

Surse și alte informații:

Mitropolia Banatului – Bisericile de lemn din Arhiepiscopia Timișoarei

Wikipedia – Biserica de lemn din Hezeriș

DJCP Timiș – Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului”

Data: Aprilie 2018

Cod LMI: TM-II-m-A-06238

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 comment