Biserica de lemn din Dubeşti

Biserica “Sfântul Dumitru”, Dubești, Timiș

Tradiția locală plasează anul construcției pe la 1650. Se pare că biserica ar fi fost mutată pe “dealul Toplii” în jurul anului 1858, din considerente de compactizare a așezării.

Biserica este construită din bârne masive de stejar îmbinate prin cioplire cu barda. Inițial, învelitoarea acoperișului a fost realizată din șindrilă. În cursul unor lucrări de reparație efectuate în 1931, aceasta a fost înlocuită cu tablă zincată. În anul 1959 s-a refăcut temelia, ridicându-se biserica cu 50 de centimetri, prilej cu care s-au înlocuit și tălpoaiele. În cursul lucrărilor de restaurare dintre 2012 si 2015, s-a revenit la învelitoarea din șindrilă.

Pereţii interiori sunt acoperiţi cu aștereală de brad, pe care s-a aplicat pictura. Pictura din naos, datată între sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, se află într-o stare avansată de degradare. În stare bună se păstrează ușile împărătești și două dintre icoanele împărătești. În pronaos, starea picturii este mai bună, distingându-se scene biblice și moralizatoare.

Clopotele sunt găzduite de o clopotniță separată, din schelet de lemn, aflată lângă biserică. Turnul de lemn sprijină un frumos bulb de inspirație barocă, acoperit cu învelitoare de șindrilă.

Tur virtual

Surse și alte informații:

Mitropolia Banatului – Bisericile de lemn din Arhiepiscopia Timișoarei

Wikipedia – Biserica de lemn din Dubești

Data: Noiembrie 2017

Cod LMI: TM-II-m-A-06220

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *