Biserica “Nașterea Domnului”, Dragomirești, Timiș
Potrivit tradiției locale, biserica de lemn cu hramul „Nașterea Domnului” a fost construită la 1754 în Zorlențul Mare, județul Caraș-Severin, de unde, la începutul secolului al XIX-lea, a fost vândută satului Dragomirești, unde se păstrează până în prezent, așezată pe o colină.
Deși este construită în sistemul „în căței”, nu este lipită cu pământ la exterior, păstrând lemnul aparent. Planimetric se înscrie în tipul IV, având absida altarului semicirculară. Tinda tăvănită, nava acoperită cu o boltă semicilindrică, iar peste altar o semicalotă tot din scânduri. Deasupra pronaosului se înalță un turnuleț prismatic, prevăzut cu un mic acoperiș conic.
Acoperișul de șindrilă al bisericii, precum și cel al turnului, se găsesc într-un foarte avansat stadiu de degradare, periclitând starea de conservare a monumentului, și mai ales a picturii valoroase din interior, opera lui Savu Zămbran și Groza Bărzav (1774), realizată în manieră tradițională. Pictura înfățișând pe Sf. Sisoe înaintea coșciugului lui Alexandru Macedon este unică în iconografia bisericilor de lemn din Banat.
Biserica a fost restaurată în 1969, când i s-a refăcut acoperișul de șindrilă și s-au efectuat lucrări de subzidire cu cărămidă sub tălpoaie. Cu toate că figurează pe lista monumentelor istorice, lăcașul din Dragomirești se prezintă într-o stare gravă de degradare, având nevoie de reabilitare urgentă, atât structural cât și la nivelul picturii.
Tur virtual
Surse și alte informații:
Wikipedia – Biserica de lemn din Dragomirești
Dorina Sabina Pârvulescu – Pictura bisericilor din Banat, Editura Mirton Timișoara, 2003
Data: Aprilie 2018
Cod LMI: TM-II-m-A-06219
Lasă-ne un mesaj