Biserica “Cuvioasa Paraschiva”, Dobrești, Timiș
În zonă au existat două biserici de lemn. Biserica veche, situată pe un deal între satele Lăpușnic și Dobrești, ar fi fost ridicată în 1720 (Ioachim Miloia menționează prezența datei pe o inscripție sculptată pe grinda de la tâmpla altarului, consemnarea fiind făcută înaintea dispariției bisericii).
După construcția bisericii din Dobrești, această biserică a fost mutată la Lăpușnic, pe dealul care urcă spre localitatea Bara. În 1942, cu prilejul unor lucrări de reparație la biserica de lemn din Dobrești, obiectele aparținând bisericii vechi au fost mutate la Dobrești, iar biserica veche din Lăpușnic a devenit nefuncțională. Cu toate încercările făcute de pictorul bisericesc Victor Jurcă în scopul de a conserva biserica într-o rezervație de arhitectură, aceasta a fost demolată în timpul regimului comunist, prin 1958-1959.
În 1990, pe locul mesei altarului a fost ridicată o cruce din mozaic, împrejmuită cu un gard de fier și acoperită cu tablă. Această cruce există și în prezent.
Biserica de lemn din Dobrești, cu hramul “Cuvioasa Paraschiva” a fost înălțată în anul 1832 (1852, după alte surse). Este construită din bârne cioplite din lemn de stejar. Pereții interiori nu sunt pictați, ci zugrăviți. La exterior, biserica este tencuită cu lipituri de pământ.
Iconostasul este confecționat din lemn de tei pictat de către pictorul bănățean Ion Zaicu. Anul realizării picturii este 1852, trecut pe una dintre icoane. Cele patru icoane împărătești reprezintă pe Sf. Ioan Botezătorul, Iisus Pantocrator, Maica Domnului și Sf. Nicolae. Ușile împărătești, reprezentând Bunavestirea, au același autor. Al doilea rând al iconostasului reprezintă cei 12 apostoli, având în centru pe Hristos Împărat. O icoană cu Sf. Parascheva, realizată de același autor, se află în Muzeul Protopopiatului ortodox român din Lugoj.
O parte din cărțile vechi (sec. XVIII – XIX), aparținând bisericii din Dobrești, se găsesc la Mitropolia Banatului.
Clopotnița s-a aflat în turnul bisericii până în 1948, când s-a construit clopotnița exterioară. Clopotele vechi ale bisericii au fost rechiziționate și topite de armata austro-ungară în timpul primului război mondial. Noul clopot, având greutatea de 28 kg, a fost turnat în 1920.
În anul 1929, cu ocazia unor lucrări de reparații, s-a înlocuit şindrila de pe învelitoarea acoperişului cu tablă zincată.
În 1989, s-au efectuat reparații exterioare iar tabla acoperișului a fost vopsită. În 2004, a fost refăcută clopotnița, iar în 2006 a fost înlocuită troița din fața bisericii. Vechea troiță, ridicată de către o grupare a Oastei Domnului, a fost reabilitată și mutată la intersecția drumului comunal cu cel al “năsipului”.
În 2007, a fost vopsit acoperișul bisericii și a fost refăcută crucea de pe turlă. În 2008 s-a refăcut mormântul ieromonahului Teoctist Slușarenko, aflat în curtea bisericii.
În 2009, au fost curățate icoanele de pe iconostas și ușile împărătești, iar chivotul datând din 1852 a fost restaurat.
Biserica de lemn din Dobreşti este biserică parohială, în ea oficiindu-se cu regularitate servicii religioase.
Tur virtual
Surse și alte informații:
Cărările credinței – Biserici de lemn monument istoric din județul Timiș – 2006, 973-87485-8-5
Mitropolia Banatului – Bisericile de lemn din Arhiepiscopia Timișoarei
Wikipedia – Biserica de lemn din Dobrești, Timiș
Biserici de lemn din Dobrești – Ieromonah Matei Buliga – Dobrești
Data: Noiembrie 2017
Cod LMI: TM-II-m-A-06218
Lasă-ne un mesaj