Biserica de lemn din Coşeviţa

Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Coșevița, Timiș

Biserica de lemn din Coșevița, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din comuna Margina, județul Timiș a fost construită în anul 1776.

Particularitatea bisericii din Coșevița, întâlnită în zona Făgetului doar la biserica de la Românești, este prelungirea acoperișului deasupra intrării, pe latura de vest, realizându-se o formă simplă de pridvor. O altă particularitate este dispunerea intrării principale pe latura de nord a bisericii în loc de latura de sud, situație întâlnită în zona Făgetului doar la bisericile de lemn din Jupânești și Homojdia.

Biserica este construită pe sistemul “în căței”. Bârnele din lemn sunt tencuite atât la exterior cât și la interior. În 1928, tălpoaia din lemn masiv a fost ridicată pe un zid scund, din piatră. În jurul anului 1960 învelitoarea acoperișului, inițial din șindrilă, a fost schimbată cu una din tablă zincată. Turmul clopotniță este și el învelit în tablă zincată.

Interiorul este unul simplu: podelele sunt din pământ bătut, iar pereții bisericii nu sunt pictați, fiind împodobiți cu icoane.

În 1852, cu ocazia primei sale vizite în Ardeal, împăratul Franz Joseph a fost întâmpinat de Mitropolitul Ardealului Andrei Șaguna în această biserică. Din păcate, în prezent biserica se află într-o stare avansată de degradare și necesită reabilitare urgentă.

Tur virtual

Surse și alte informații:

Mitropolia Banatului – Bisericile de lemn din Arhiepiscopia Timișoarei

Wikipedia – Biserica de lemn din Coșevița

Cărările credinței – Biserici de lemn monument istoric din județul Timiș – 2006, 973-87485-8-5

SeptemCastra – Mitropolitul Andrei Șaguna către împăratul Franz Joseph

Data: Decembrie 2017

Cod LMI: TM-II-m-B-06211

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *