Biserica de lemn din Căpăt

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Căpăt, Timiș

Datând din secolul al XVIII-lea, biserica din Căpăt, comuna Racovița, a fost relocată de câteva ori în decursul existenței sale. Se pare că biserica ar fi fost ridicată într-un sat denumit Săliște; prima strămutare, pe un loc numit “Izvor”, ar avut loc la sfârșitul secolului al XVIII-lea din cauza inundațiilor frecvente. În jurul anului 1840, datorită sistematizării localității, biserica a fost mutată la locația actuală. În 1925, lângă biserica de lemn a fost ridicată și biserica nouă a satului.

În 1931, acoperișul și turnul clopotniță au fost distruse de o furtună puternică, fapt care a determinat Muzeul Banatului să întreprindă ample lucrări de restaurare. În 1932, biserica a fost declarată monument istoric.

Din păcate, reparațiile din 1931 au fost ultimele lucrări de anvergură întreprinse. La momentul actual, biserica se afla într-un stadiu grav de degradare. În primăvara anului 2017 biserica a fost acoperită cu o folie de protecție, în urma unei acțiuni voluntare.

Desigur că, datorită frumuseții și semnificației profunde pe care o posedă, biserica de lemn din Căpăt merită mult mai multă atenție publică, fapt pentru care a și fost inclusă în acest proiect.

Tur virtual

Surse și alte informații:

Săcară, Nicolae (2001). Bisericile de lemn ale Banatului. Timișoara: Excelsior. 973-592-050-6

Wikipedia – Biserica de lemn din Căpăt

Biserici.org – Biserica de lemn Căpăt

Opinia Timișoarei – Frumusețile ascunse ale Banatului

Data: August 2017

Cod LMI: TM-II-m-A-06194

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *