Biserica de lemn din Bulza

Biserica “Sf. Ioan Teologul”, Bulza, Timiș

Biserica de lemn din Bulza, comuna Margina, cu hramul “Sf. Ioan Teologul” a fost ridicată în 1820 la inițiativa locuitorilor satului.

Biserica este construită din grinzi de stejar îmbinate la capete în cheotori. Exteriorul este tencuit și decorat original, cu ornamente vegetale. Pardoseala este din scândură. Pronaosul este tăvănit iar naosul este acoperit cu o boltă cilindrică din scânduri. Altarul este poligonal cu cinci laturi, retras față de pereții naosului. Ușile împărătești sunt pictate și datează din 1846. Turnul clopotniță a fost construit la 1886, după cum arată o inscripție incizată pe o grindă din structura acestuia. Biserica nu a fost pictată.

Biserica a fost inițial acoperită cu şindrilă. În cadrul unor intervenții asupra monumentului realizate în 1935, 1946 și 1956 s-au efectuat diverse modificări, printre care înlocuirea acoperișului cu unul din tablă. La restaurarea din 2015 s-a revenit la acoperirea edificiului cu șindrilă.

Satul Bulza, o veche așezare bănățeană atestată documentar începând din 1366, este în prezent aproape pustiu. Așezat în mijlocul naturii, între dealurile de la extremitatea nord-estică a județului Timiș, satul beneficiază de priveliști deosebit de pitorești. Una din problemele majore este accesul complicat, singurul drum practicabil (la momentul realizării materialului) fiind prin satul Căprioara, județul Arad.

Tur virtual

Surse și alte informații:

Mitropolia Banatului – Bisericile de lemn din Arhiepiscopia Timișoarei

Renașterea Bănățeană – Satul de la marginea lumii

Cărările credinței – Biserici de lemn monument istoric din județul Timiș – 2006, 973-87485-8-5

Data: August 2018

Cod LMI: TM-11-m-B-06190

Lasă-ne un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *