Biserica “Cuvioasa Paraschiva”, Bătești, Timiș
Datarea locașului din Bătești este incertă, cel mai probabil fiind ridicată la începutul secolului al XVIII-lea în localitatea Veța, astăzi dispărută. Pe la jumătatea secolului al XVIII-lea biserica a fost strămutată la Bătești.
Biserica este construită din bârne masive de stejar, îmbinate în coadă de rândunică, fără cuie de metal. Portalul de la intrarea în pronaos este împodobit cu motive solare și dinte de lup, iar ușa este cioplită dintr-o singură bucată de lemn cu lățimea de 0.90 m. Ușa intrării în naos este decorată cu tăblii parchetate și ținte metalice forjate. Ferestrele originale sunt mici, cu lățimi cuprinse intre 0,25 și 0,35 m. În urma unei restaurări făcute în anul 1858, biserica a fost prelungită cu încă 3 m, adăugându-i-se și câteva ferestre mai mari. În 1966, biserica a fost ridicată pe soclu de piatră.
Turnul clopotniță de deasupra pronaosului are câte două ferestre pe fiecare latură și este împodobit cu un bulb de inspirație barocă. Acoperișul cu învelitoare din șindrilă a fost refăcut în anul 2006. Pereții exteriori sunt împodobiți cu cruci de eroi, ridicate în cinstea eroilor satului, morți în primul și al doilea război mondial și îngropați departe de satul natal. După cum spune pisania din naos, pictura, datată 1783, a fost realizată de pictorii bănățeni Gheorghe Diaconovici și Ștefan Popovici.
Cea mai recentă restaurare a lăcașului a avut loc între anii 2012 și 2015, prilej cu care s-au efectuat multiple lucrări de reparare, iar pictura a fost adusă în stare de conservare pentru a fi restaurată ulterior.
Tur virtual
Surse și alte informații:
Mitropolia Banatului – Bisericile de lemn din Arhiepiscopia Timișoarei
Wikipedia – Biserica de lemn din Batesti, Timiș
Wikipedia – Cuvioasa Parascheva
Actualitatea.ro – Recepţie finală la lucrările de la Biserica de lemn din Băteşti
Banaterra – Bătești – Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva”
Data: Octombrie 2017
Cod LMI: TM-II-m-A-06179
Lasă-ne un mesaj