Un popas în Apuseni
Situat la aproximativ 20 km nord-vest de Alba-Iulia, la poalele Munților Trascăului din Apuseni, masivul Piatra Craivii și terasele înconjurătoare au început să fie locuite încă din epoca preistorică.
Dezvoltarea regiunii începe odată cu stabilirea, prin secolul al II-lea î. Chr, a dacilor appuli. În această perioadă au loc vaste lucrări de terasare pe 11 terase patrulatere.
Construirea fortificației marchează următoarea etapă de dezvoltare a cetății. Piatra de carieră era adusă de la cariera numită „Cubelcărie” sau „Cobelcerie” din apropierea satului Cricău. Ulterior, piatra era cioplită în atelierele aflate în cetate.
Menţionată de către Ptolomeu în poemul “Consolatio ad Liviam” şi în lucrarea “Geographia”, așezarea devine cunoscută sub numele de Apulon, centrul politic și economic al dacilor appuli.
Pe lângă rolul politic și militar, cetatea funcționa și ca un important centru spiritual, având în componență trei sanctuare.
În timpul războaielor dintre Traian și Decebal au avut loc distrugeri însemnate ale cetății. În epoca feudală, peste cetatea dacică cucerită de romani în timpul războaielor din anii 101-102 și 105-106, s-a ridicat un castru feudal, atestat documentar în anul 1272 sub denumirea de Castrum Kechkes / Castrul Caprei.
În anul 106 a fost ridicat pe malurile Mureșului un castru roman, situat la 20 km de așezarea dacică. În jurul acestui castru s-a dezvoltat mai departe o nouă așezare urbană, Apulum, care în prezent poartă numele de Alba-Iulia.
În anii ‘60 au fost efectuate săpături arheologice în urma cărora au fost descoperite sanctuarele, locuințe din perioada clasică a civilizației dacice, precum și obiecte din ceramică, sticlă și bronz, de proveniență locală sau obținute prin schimb comercial. Multe dintre aceste obiecte sunt expuse la Muzeul Național al Unirii din Alba-Iulia.
În anul 2010, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la descoperirile arheologice din 1960, s-a desfășurat o nouă campanie arheologică. Deși rezultatele au fost încurajatoare iar descoperirile făcute au fost substanțiale, din păcate campania nu a putut fi continuată din lipsă de suport din partea statului.
În prezent (noiembrie 2017), situl arheologic este complet acoperit.
Surse și alte informații:
Ziarul Unirea – Povestea cetății Apulon de la Piatra Craivii
romanianhistoryandculture.com – Cetatea dacică Apoulon – Piatra Craivei
medievistica.ro – Piatra Craivii
Data: Noiembrie 2017
Cod LMI: AB-I-s-A-00028
Lasă-ne un mesaj